TÜRK MUTFAĞI PROJESİ
İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından kurulan "Türk Mutfak Sanatları Atölyesi," Osmanlı döneminin saray mutfağının kültürel zenginliğini temel alarak, inceleme ve AR-GE çalışmaları ile unutulmuş lezzetlerini gün yüzüne çıkarmayı amaçlamıştır. Türk Mutfak Sanatları Atölyesi, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve e-yaygın yönetmelikleri çerçevesinde faaliyet göstererek Türk mutfağı ve mutfak sanatlarını disiplinler arası yaşatma, geliştirme, tanıtma ve gelecek nesillere aktarma stratejilerini benimsemektedir. Türk Mutfak Sanatları Atölyesi, bünyesinde kurs, atölye çalışmaları ve İstanbul Mutfağı Programı gibi çeşitli etkinlikler düzenleyerek, Osmanlı mutfak kültürünü tanıtmak ve geçmiş ile gelecek arasında bir köprü olmayı görev edinmektedir. Yemek kültünün salt tezgâh ve mutfak ile sınırlı olmadığını, kültürel mirasın yaşatılmasına önemli bir alan olduğunu belirtir ve bu minvalde çalışmalarını yürütür. Bu proje kapsamında enstitü bünyesinde üretim ve tasarım, araştırma, tanıtım ve pazarlama bölümleri ile işbirliği içindedir.
TÜRK MUTFAĞI PROJESİ |
|
PROJE TARİHİ: 2022-2023 |
|
PROJENİN AMACI: Türk Mutfak Sanatları Atölyesi, Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü ve e-yaygın yönetmelikleri çerçevesinde faaliyet gösteren, Türk mutfağı ve mutfak sanatlarının ilgili olduğu tüm alanları geliştirme, tanıtma ve gelecek nesillere aktarma misyonunu benimsemektedir. İstanbul Beylerbeyi Sabancı Olgunlaşma Enstitüsü tarafından kurulan "Türk Mutfak Sanatları Atölyesi," Osmanlı döneminin saray mutfağının kültürel zenginliğini temel alarak, AR-GE çalışmaları ile unutulmuş lezzetlerini gün yüzüne çıkarmayı amaçlamıştır. Türk Mutfak Sanatları Atölyesi, bu özel lezzetleri tanıtarak, eğitimler verme, yayın yapma, alanında uzman kişilerle seminer-söyleşiler düzenleme, örnek menülerle dönem sofra adabını içeren unsurlarla çalışmalarını zenginleştirmiştir. Türk Mutfak Sanatları Atölyesi bir yemek atölyesi olmanın ötesinde, Osmanlı döneminin mirasını yaşatmayı ve bu zengin kültürel birikimi günümüzdeki gastronomiyle birleştirmeyi, düşünce ve kültür merkezi olarak konumlanmayı amaçlamaktadır. Aynı zamanda, atölye, kültürel zenginlikleri ve geleneksel sanatları bir araya getirip ulusal ve uluslararası alanda Türk mutfak kültürünü tanıtarak, araştırma, tasarım, tanıtım ve pazarlama birimlerini içeren sanatsal ağırlıklı eğitim ve üretim çalışmalarını bir arada sürdürmeyi hedeflemiştir. Türk Mutfak Sanatları Atölyesi, Türk mutfak kültürünün tarihsel süreçlerini, pişirme ve saklama tekniklerini, sağlıklı ve çevreyle ilgili özelliklerini dikkate alarak gelecek kuşaklara aktarma çalışmalarını yürütür. |
PROJENİN KAPSAMI: Türk Mutfak Sanatları Atölyesi Osmanlı tarihi mutfağın genel ve füzyon yemeklerini uygulamalı öğretimle birleştirerek geleneksel ve modern mutfak pratiklerini kapsamaktadır. Proje kapsamında, Türk Mutfak Sanatları Atölyesi olarak İstanbul sınırları içinde faaliyet gösteren ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla geleneksel Türk Mutfağı Projesi üzerine tarihi söyleşiler, seminerler, atölye çalışmaları vb. etkinliklerle ile çalışmalarını yürütmektedir. |
KURUM İÇİ İŞBİRLİĞİ: Enstitümüzün, Araştırma Bölümü, Tanıtım ve Pazarlama Bölümü, Üretim ve Tasarım atölyelerinin katkıları ile hazırlanmıştır. |
KURUM DIŞI İŞBİRLİĞİ: |